Prăjitură cu mere - Retete de Craciun

Prăjitură cu mere (Reţete de CrăciunPrajitura cu mere)

Cantităţi:
1,5 kg făină, 250 g tărâţă alimentară, 100 g griş, 250 g seminţe de susan, 30 g scorţişoară măcinată fin, 250 g miere de albine, 3 kg mere dulci, 50 g stafide, 50 ml ulei, 50 g nucă de cocos, 100 g miez de nucă întreg - rezultă 20 portii x 100g.
Se spală şi se aleg merele. Se îndepărtează părţile care nu sunt sănătoase. Nu se curăţă de coajă. Se dau prin răzătoarea mare, se amestecă pufos cu scorţişoară pudră, stafidele şi foarte puţină miere de albine.
Într-un castron de mărime potrivită (care trebuie să fie din porţelan, sticlă, sau materiale plastice, se aşează făină integrală, tărâţa alimentară, grişul, 150 g miere de albine, seminţele de susan, uleiul presat la rece). Toate acestea se amestecă, cu degetele desfăcute, foarte pufos, pentru o mai bună omogenizare a componentelor din amestec. De această operaţie depinde reuşita prăjiturii. Se adaugă, după ce s-a obţinut omogenizarea, atâta apă rece câtă este necesară să se obţină, tot prin amestecare pufoasă, lierea componentelor. Nu se pune de la început toată apa, ca să se mai poată regla consistenţa.
Din această compoziţie, se formează pe planşeta de lucru două foi. Acestea se întind cu sucitorul de plăcintă, aşezând compoziţia între două foi de celofan, mai moale. Grosimea foilor obţinute este de 1,5 cm. Se aşează prima foaie direct pe platou - care să imite în prealabil o tavă - tapetată cu puţină tărâţă alimentară. Această tapetare este necesară ca la tăierea feliilor de porţie din prăjitură, acestea să se desprindă foarte uşor de pe platou. Peste această primă foaie aşezată pe platou, se aşează întreaga compoziţie de mere. Dacă între timp merele au lăsat zeamă, aceasta se scurge fără a se stoarce merele. Ele vor rămâne astfel înalte şi prăjitura va avea o ţinută foarte bună.
Peste compoziţia de mere se aşează, folosind chiar celofanul de dedesupt pentru manevrare şi aşezare, cea de-a doua foaie întinsă. Se pudrează deasupra cu toată nuca de cocos, în strat egal. Aşa, prăjitura va părea pudrată cu zahăr vanilat. La mijlocul fiecărei porţii, se aşează în relief câte un miez de nucă. Acesta va da o ţinută aparte acestei prăjituri, care este recomandată mai ales acelora care doresc să slăbeasca fără nici un efort “gastronomic”.


Poftă bună!




Retete de prajituri de craciun, retete de revelion, duciuri retete, cozonaci retete, torturi retete, mancare retete, acasa de craciun, retete de craciun, retete pentru masa de craciun, retete culinare de craciun, retete de craciun prajituri, retete traditionale de craciun, reteta de craciun

0 comments:

Trimiteți un comentariu

123