Posturile de peste an

Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii (miercurea şi vinerea) sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică şi însemnate în calendarul bisericesc. Totuşi, postul este şi o practică de nevoinţă sufletească şi atenţie sporită.

  1. Ajunarea sau postul negru este acela cand creştinul nu mănâncă si nu bea nimic cel puţin o zi întreaga. Cei sanatosi si puternici pot ajuna chiar si mai multe zile, insa trebuie evitate exagerările. Postul care distruge sănătatea si pune in pericol viaţa omeneasca nu este bineplacut lui Dumnezeu. Copiii, bătrânii, bolnavii sau cei neputinciosi sunt scutiti de ajunare.
  2. Postul obisnuit, când se mananca la orele obisnuite din zi, dar mai putin si numai mâncare de post, adica legume si fructe, fara peste, carne si alte produse care provin de la animale oua, lapte, brânză. smântână, unt etc. Mâncărurile cu came si alte produse animaliere se numesc mâncăruri de dulce.
  3. Postul uşor, cand se face dezlegare, adica se permite in anumite zile de sarbatoare importante din timpul unui post, sa se manance peste, icre, untdelemn si sa se bea vin. Aceste zile de dezlegare sunt prevazute in calendarul crestin ortodox.

Posturile de mai multe zile sunt in numar de patru: Postul Pastelui, Postul Craciunului, Postul Sfintilor Apostoli si Postul Sfintei Marii.

  1. Postul Pastelui sau Postul Mare este postul de dinaintea Pastilor, prin care crestinii cinstesc rastignirea si Patimile Mantuitorului nostru Iisus Hristos si se pregatesc sa intampine in curatie trupeasca si sufleteasca Sfanta Inviere. Postul Pastelui tine sapte saptamani, fiind cel mai lung si mai aspru post din timpul anului.
  2. Postul Craciunului este postul de diinaintea Nasterii Domnului, in timpul caruia crestinii se pregatesc sa-L intampine si sa-L primeasca in ieslea sufletului lor pe Hristos, care vine sa se nasca in lume. Acest post tine patruzeci de zile, din 15 noiembrie pana la 25 decembrie, de cand se sarbatoreste Craciunul.
  3. Postul Sfintilor Apostoli sau Postul San-Petrului, care se tine in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Lungimea acestui post este schimbatoare, putand fi de cateva zile pana la doua saptamani inainte de 29 iunie, cand se pomeneste moartea muceniceasca a celor doi Sfinti Apostoli. Durata lui este, deasemenea, prevazuta in calendar.
  4. Postul Sfintei Marii sau al Sântă-Măriei, care durează întotdeauna timp de doua saptamani, de la 1 la 15 august. Acest post este fixat spre cinstirea Maicii Domnului, a carei adormire si mutare de pe pamant la cer se sarbatoresc, in fiecare an, la data de 15 august.

"Când postiţi, nu fiţi ca făţarnicii; că ei işi smolesc feţele, ca să arate oamenilor că postesc. Tu însă când posteşti..faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplati ţie."(Matei 6, 16-18)

123