Despre Sfintele Pasti 2010 in Europa

Sfintele Pasti 2010Pastele in Grecia 2010

Pregatirile pentru sarbatoarea de Pasti incep in Joia Mare, cand este preparat tsoreki (sau pasca) si sunt inrosite ouale.
In Vinerea Mare, preotul bisericii sau un calugar da jos icoana lui Hristos de pe cruce si o inveleste in panza, reiterand vechile ritualuri de inmormantare. Apoi, aseaza intr-un sicriu inconjurat de crini albi, pe care-l poarta prin oras, in timp ce credinciosii plang moartea Domnului.
Grecii obisnuiesc ca, in noaptea Invierii, sa le trimita nasilor atatea oua cati membri au familiile lor, plus inca unul, ca sa mareasca familia nasului.

Despre Sfintele Pasti in Bulgaria

De Pasti la bulgari ouale se vopsesc in Joia Mare si se aseaza la iconostas. Se spune ca oul care a stat tot anul la iconostas poate fi folosit pentru a prezice viitorul.
La slujba de Inviere, crestinii aduc cate un ou. Dupa ce este sfintit, fiecare gospodar il ingroapa in vie, despartindu-se astfel, simbolic, de toate relele si necazurile pe care le-a avut in anul care a trecut. Dupa slujba de Pasti, fiecare crestin sparge cate un ou rosu de zidurile bisericii, ritual care este continuat acasa, unde ouale sunt ciocnite intre membrii familiei.

Obiceiuri de Pasti in Croatia

De Pasti, in Croatia, ouale sunt vopsite in rosu si ornate cu o cruce alba in mijloc. De pe masa de Pasti nu lipsesc sunca, ouale fierte cu legume si, bineinteles, desertul, compus din mai multe feluri traditionale.

De Sfintele Pasti toate familiile trebuie sa se reuneasca pentru a manca din mancarea sfintita la biserica.

Obiceiuri si traditii de Pasti. Pastele la romani

Sfintele PastiSfintele Paşti 2010

Paştele, Invierea Domnului este cea mai mare sarbatoare crestina praznuita in toata lumea. Fiecare tara are insa traditiile si obiceiurile ei de Paşte, care dau un farmec deosebit acestei sarbatori. Pentru toti crestinii ortodoxi, ouale rosii, mielul si pasca fac parte din traditia de Paşte fiind specialitati culinare ce trebuie sa fie pe masa in aceasta mare zi de Paşti. In acest an 2010 Paştile cade pe 4 aprilie.

Obiceiuri de Paşti in Bucovina

In aceasta zona, exita obiceiul ca in noaptea de Paşti, pe dealuri si coline, sa fie aprinse "focuri de veghe", in jurul carora se aduna satenii si povestesc intamplari din viata Mantuitorului. Baietii sar peste focuri pentru a indeparta duhurile rele. O alta traditie de Paşti este ca fetele sa spele limba clopotului de la biserica cu apa neinceputa, iar duminica sa-si dea pe fata cu apa ramasa, pentru a fi mai frumoase tot anul si pentru ca feciorii sa alerge dupa ele asa cum alearga oamenii la Inviere atunci cand se trag clopotele la biserica.
In ziua de Paşti, inainte de gustarea bucatelor, fiecare membru al familiei "se spala" pe fata cu un ou rosu, pentru a fi sanatos si rosu ca oul, cu un ban de argint, pentru a nu avea paguba in timpul anului, si cu flori, pentru a ramane frumos ca acestea.

Traditii de Paşte in Maramureş

In Duminica Floriilor, gospodinele coc mai multe paini impodobite cu flori de aluat. Acestea trebuie mancate de toti membrii familiei, pentru ca si pe lumea cealalta sa fie impreuna. Tot de Florii, credinciosii duc la biserica ramuri de salcie pentru a fi sfintit, dupa care le aseaza la streasina casei sau a grajdului, pentru protectia lor si a animalelor.
In prima zi de Paşti, de dimineata, in satele din Maramures, se practica spalatul cu "apa neinceputa", adica neatinsa dupa scoaterea ei din fantana, in care se pune un ban de argint, un fir de busuioc si un ou. Toata familia se spala pe fata cu aceasta apa, existand credinta ca, in acest fel, fiecare membru va fi curat ca argintul, frumos ca outl si cautat ca busuiocul.

Un Paste fericit tuturor!

Sfanta Taina a Euharistiei

Sfanta Taina prin care Mântuitorul nostru Iisus Hristos se daruieste credinciosilor ca hrana cu Însuşi Trupul şi Sângele Său. spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci, se numeste Euharistie, Împărtăşanie sau Cuminecătură.
Spaţiere de la stânga la dreapta Sfanta Euharistie a fost intemeiata de Mantuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taina, cu cateva zile inainte de Patima Sa. Luand atunci paine in mainile Sale, a multumit, a binecuvantat-o si, frangand-o, a zis: Luati mancati, Acesta este Trupul Meu. Apoi a luat paharul cu vin si, binecuvantandu-l, a zis: Beti dintru acesta toti, Acesta este sangele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor. Si Apostolii s-au impartasit cu totii din cele ce le oferise Iisus.

Sfanta Euharistie sau Impartasanie se savarseste in timpul slujbei bisericesti care se numeste Sfanta Liturghie.
Atunci se aduce pe altar, inaintea lui Dumnezeu, jertfa nesangeroasa de paine si vin. Iar la rugaciunea preotului si a intregii Biserici, Duhul Sfant se coboara si se preface, in mod tainic si nevazut, painea in Insusi Trupul lui Hristos, iar vinul in Insusi Sangele Sau.
Dupa aceea credinciosii sunt chemati sa se impartaseasca.
Noul Botez, dupa ce a fost pecetluit sau uns cu Sfantul Mir, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului, pentru ca prin Sfanta Impartasanie crestinul se uneste si mai strans cu Hristos si se hraneste din viata vesnica pe care El singur o are si o daruieste acestuia.

Hristos ii cheama pe crestini, prin glasul slujitorului Bisericii, sa se pregateasca si sa se impartaseasca cat mai des, cu Trupul si Sangele Sau, spre iertarea pacatelor si viata vesnica. Caci El a zis: Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu petrece in Mine si Eu in El. Iar de nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui,nu veti avea viata in voi.

Pregatire pentru impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului se face prin post si rugaciune, prin marturisirea pacatelor sau spovedanie in fata preotului, prin fapte bune de dragoste frateasca, de milostenie, de ajutorare a celor saraci, bolnavi, orfani, singuri si neputinciosi, dar mai ales prin iertarea celor care ne-au suparat si impacarea cu ei.

Sfanta Impartasanie se ia intotdeauna pe nemancate, fiindca in ziua aceea nicio mancare si nicio bautura nu sunt mai de pret ca iubirea lui Hristos aratata in Sfanta Euharistie.

Biserica indeamna pe crestini sa fie mereu pregatiti si sa se impartaseasca cat mai des. Daca, din anumite motive acest lucru nu este posibil, fiecare crestin are datoria sa se pregateasca, sa-si marturiseasca pacatele si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului cel putin in cele patru mari perioade de post din timpul anului: Postul Craciunului, Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Sfintei Marii.
Sfanta Impartasanie ne da putere sa iubim mai mult pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. Ea ne aduce pace si bucurie in suflet si sanatate in trup, daca ne impartasim cu respect, credinta si dragoste.

Sfanta Scriptura:"Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar. Caci cel ce mananca si bea nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind trupul Domnului." (i Corinteni 11, 28-29)

123