Colinde de craciun - Craciunul in Romania

Traditii si obiceiuri
La romani, perioada Craciunului incepe cu Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie. In fiecare casa, de ajunul Sfantului Nicolae, se curata ghetutele si se aseaza in fata usii sau a ferestrei. Cei cuminti primesc cadouri si dulciuri, cei mai putini cuminti - o nuia.

Pe 20 decembrie - ziua Sfantului Ignat, se taie porcul si incepe prepararea bunatatilor de Craciun: carnati, slanina, carne pentru sarmale, friptura, toba, caltabos. Unele bunatati sunt puse la afumat pentru anul urmator. La sfarsitul zilei, toti cei care au fost de ajutor si vecinii sunt cinstiti cu sorici, carne fripta, carne fiarta si vin sau tuica fiarta.
Zilele urmatoare se gatesc sarmale si dulciuri. Printre dulciuri se numara cozonacii. Cozonacul se prepara, dupa regiune, cu nuca, mac sau branza de vaci. In acelasi timp, se face curatenie in casa si se pregatesc hainele de sarbatoare pentru mersul la biserica.

In ajunul Craciunului, incepe marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Din fiecare mancare se pune o parte intr-un cos care se duce la biserica pentru a fi sfintit. Cete de colindatori, copii si braduti, merg din casa in casa vestind Nasterea lui Iisus, urand gazdelor sanatate si belsug cantand colinde.
Gazdele rasplatesc colindatorii cu mere, nuci, cozonac, covrigi si colacei.
Bradul de Craciun este impodobit de Ajun, caci seara Mos Craciun aseaza darurile sub el. De multe ori insa Mos Craciun intra in casele oamenilor pentru ca cei mici sa-i cante o colinda sau sa-i recite o poezie.
Intre Craciun si Anul Nou exista si alte obiceiuri: "Capra" (un barbat mascat tine un bat care are sculptat un cap de capra, gura este mobila si produce un zgomot puternic atunci cand este lovita.) Capra este insotita de un alai de dansatori si muzicanti cu acordeon, fluier, tobe si scripca. Acesta este un obicei vechi, menit sa aduca bunastare in noul an.
Ursul este ritual arhaic, mai vechi decat Capra ce provine de la stramosii daci. Un barbat se imbraca intr-o piele de urs, cu ciucuri rosii la urechi, si danseaza in ritmul tobelor si al fluieraturilor celor din grup. El ureaza sanatate, noroc si recolta bogata.
Sorcova - de Sfantul Vasile (de Anul Nou) dis-de-dimineat, copiii isi confectioneaza o sorcova - o creanga ornata cu flori de hartie si ii lovesc simbolic pe membrii familiei pe spate, urand de bine pentru noul an. Pentru aceasta sunt rasplatiti cu cativa banuti.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

123