Sarbatorile de iarna reprezinta pentru unii cel mai frumos peisaj din timpul anului. Peisajele de iarna aseaza pe campii si dealuri frumoasa ninsoara ce incanta privirea tuturor.
Despre Sfintele Pasti 2010 in Europa
Pastele in Grecia 2010
Pregatirile pentru sarbatoarea de Pasti incep in Joia Mare, cand este preparat tsoreki (sau pasca) si sunt inrosite ouale.
Despre Sfintele Pasti in Bulgaria
De Pasti la bulgari ouale se vopsesc in Joia Mare si se aseaza la iconostas. Se spune ca oul care a stat tot anul la iconostas poate fi folosit pentru a prezice viitorul.
La slujba de Inviere, crestinii aduc cate un ou. Dupa ce este sfintit, fiecare gospodar il ingroapa in vie, despartindu-se astfel, simbolic, de toate relele si necazurile pe care le-a avut in anul care a trecut. Dupa slujba de Pasti, fiecare crestin sparge cate un ou rosu de zidurile bisericii, ritual care este continuat acasa, unde ouale sunt ciocnite intre membrii familiei.
Obiceiuri de Pasti in Croatia
De Pasti, in Croatia, ouale sunt vopsite in rosu si ornate cu o cruce alba in mijloc. De pe masa de Pasti nu lipsesc sunca, ouale fierte cu legume si, bineinteles, desertul, compus din mai multe feluri traditionale.
De Sfintele Pasti toate familiile trebuie sa se reuneasca pentru a manca din mancarea sfintita la biserica.
Pregatirile pentru sarbatoarea de Pasti incep in Joia Mare, cand este preparat tsoreki (sau pasca) si sunt inrosite ouale.
In Vinerea Mare, preotul bisericii sau un calugar da jos icoana lui Hristos de pe cruce si o inveleste in panza, reiterand vechile ritualuri de inmormantare. Apoi, aseaza intr-un sicriu inconjurat de crini albi, pe care-l poarta prin oras, in timp ce credinciosii plang moartea Domnului.
Grecii obisnuiesc ca, in noaptea Invierii, sa le trimita nasilor atatea oua cati membri au familiile lor, plus inca unul, ca sa mareasca familia nasului.Despre Sfintele Pasti in Bulgaria
De Pasti la bulgari ouale se vopsesc in Joia Mare si se aseaza la iconostas. Se spune ca oul care a stat tot anul la iconostas poate fi folosit pentru a prezice viitorul.
La slujba de Inviere, crestinii aduc cate un ou. Dupa ce este sfintit, fiecare gospodar il ingroapa in vie, despartindu-se astfel, simbolic, de toate relele si necazurile pe care le-a avut in anul care a trecut. Dupa slujba de Pasti, fiecare crestin sparge cate un ou rosu de zidurile bisericii, ritual care este continuat acasa, unde ouale sunt ciocnite intre membrii familiei.
Obiceiuri de Pasti in Croatia
De Pasti, in Croatia, ouale sunt vopsite in rosu si ornate cu o cruce alba in mijloc. De pe masa de Pasti nu lipsesc sunca, ouale fierte cu legume si, bineinteles, desertul, compus din mai multe feluri traditionale.
De Sfintele Pasti toate familiile trebuie sa se reuneasca pentru a manca din mancarea sfintita la biserica.
Obiceiuri si traditii de Pasti. Pastele la romani
Sfintele Paşti 2010
Obiceiuri de Paşti in Bucovina
In aceasta zona, exita obiceiul ca in noaptea de Paşti, pe dealuri si coline, sa fie aprinse "focuri de veghe", in jurul carora se aduna satenii si povestesc intamplari din viata Mantuitorului. Baietii sar peste focuri pentru a indeparta duhurile rele. O alta traditie de Paşti este ca fetele sa spele limba clopotului de la biserica cu apa neinceputa, iar duminica sa-si dea pe fata cu apa ramasa, pentru a fi mai frumoase tot anul si pentru ca feciorii sa alerge dupa ele asa cum alearga oamenii la Inviere atunci cand se trag clopotele la biserica.
In ziua de Paşti, inainte de gustarea bucatelor, fiecare membru al familiei "se spala" pe fata cu un ou rosu, pentru a fi sanatos si rosu ca oul, cu un ban de argint, pentru a nu avea paguba in timpul anului, si cu flori, pentru a ramane frumos ca acestea.
Traditii de Paşte in Maramureş
In Duminica Floriilor, gospodinele coc mai multe paini impodobite cu flori de aluat. Acestea trebuie mancate de toti membrii familiei, pentru ca si pe lumea cealalta sa fie impreuna. Tot de Florii, credinciosii duc la biserica ramuri de salcie pentru a fi sfintit, dupa care le aseaza la streasina casei sau a grajdului, pentru protectia lor si a animalelor.
In prima zi de Paşti, de dimineata, in satele din Maramures, se practica spalatul cu "apa neinceputa", adica neatinsa dupa scoaterea ei din fantana, in care se pune un ban de argint, un fir de busuioc si un ou. Toata familia se spala pe fata cu aceasta apa, existand credinta ca, in acest fel, fiecare membru va fi curat ca argintul, frumos ca outl si cautat ca busuiocul.
Un Paste fericit tuturor!
Paştele, Invierea Domnului este cea mai mare sarbatoare crestina praznuita in toata lumea. Fiecare tara are insa traditiile si obiceiurile ei de Paşte, care dau un farmec deosebit acestei sarbatori. Pentru toti crestinii ortodoxi, ouale rosii, mielul si pasca fac parte din traditia de Paşte fiind specialitati culinare ce trebuie sa fie pe masa in aceasta mare zi de Paşti. In acest an 2010 Paştile cade pe 4 aprilie.
Obiceiuri de Paşti in Bucovina
In aceasta zona, exita obiceiul ca in noaptea de Paşti, pe dealuri si coline, sa fie aprinse "focuri de veghe", in jurul carora se aduna satenii si povestesc intamplari din viata Mantuitorului. Baietii sar peste focuri pentru a indeparta duhurile rele. O alta traditie de Paşti este ca fetele sa spele limba clopotului de la biserica cu apa neinceputa, iar duminica sa-si dea pe fata cu apa ramasa, pentru a fi mai frumoase tot anul si pentru ca feciorii sa alerge dupa ele asa cum alearga oamenii la Inviere atunci cand se trag clopotele la biserica.
In ziua de Paşti, inainte de gustarea bucatelor, fiecare membru al familiei "se spala" pe fata cu un ou rosu, pentru a fi sanatos si rosu ca oul, cu un ban de argint, pentru a nu avea paguba in timpul anului, si cu flori, pentru a ramane frumos ca acestea.
Traditii de Paşte in Maramureş
In Duminica Floriilor, gospodinele coc mai multe paini impodobite cu flori de aluat. Acestea trebuie mancate de toti membrii familiei, pentru ca si pe lumea cealalta sa fie impreuna. Tot de Florii, credinciosii duc la biserica ramuri de salcie pentru a fi sfintit, dupa care le aseaza la streasina casei sau a grajdului, pentru protectia lor si a animalelor.
In prima zi de Paşti, de dimineata, in satele din Maramures, se practica spalatul cu "apa neinceputa", adica neatinsa dupa scoaterea ei din fantana, in care se pune un ban de argint, un fir de busuioc si un ou. Toata familia se spala pe fata cu aceasta apa, existand credinta ca, in acest fel, fiecare membru va fi curat ca argintul, frumos ca outl si cautat ca busuiocul.
Un Paste fericit tuturor!
Sfanta Taina a Euharistiei
Sfanta Taina prin care Mântuitorul nostru Iisus Hristos se daruieste credinciosilor ca hrana cu Însuşi Trupul şi Sângele Său. spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci, se numeste Euharistie, Împărtăşanie sau Cuminecătură.
Sfanta Euharistie a fost intemeiata de Mantuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taina, cu cateva zile inainte de Patima Sa. Luand atunci paine in mainile Sale, a multumit, a binecuvantat-o si, frangand-o, a zis: Luati mancati, Acesta este Trupul Meu. Apoi a luat paharul cu vin si, binecuvantandu-l, a zis: Beti dintru acesta toti, Acesta este sangele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor. Si Apostolii s-au impartasit cu totii din cele ce le oferise Iisus.
Sfanta Euharistie sau Impartasanie se savarseste in timpul slujbei bisericesti care se numeste Sfanta Liturghie.
Atunci se aduce pe altar, inaintea lui Dumnezeu, jertfa nesangeroasa de paine si vin. Iar la rugaciunea preotului si a intregii Biserici, Duhul Sfant se coboara si se preface, in mod tainic si nevazut, painea in Insusi Trupul lui Hristos, iar vinul in Insusi Sangele Sau.
Dupa aceea credinciosii sunt chemati sa se impartaseasca.
Noul Botez, dupa ce a fost pecetluit sau uns cu Sfantul Mir, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului, pentru ca prin Sfanta Impartasanie crestinul se uneste si mai strans cu Hristos si se hraneste din viata vesnica pe care El singur o are si o daruieste acestuia.
Hristos ii cheama pe crestini, prin glasul slujitorului Bisericii, sa se pregateasca si sa se impartaseasca cat mai des, cu Trupul si Sangele Sau, spre iertarea pacatelor si viata vesnica. Caci El a zis: Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu petrece in Mine si Eu in El. Iar de nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui,nu veti avea viata in voi.
Pregatire pentru impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului se face prin post si rugaciune, prin marturisirea pacatelor sau spovedanie in fata preotului, prin fapte bune de dragoste frateasca, de milostenie, de ajutorare a celor saraci, bolnavi, orfani, singuri si neputinciosi, dar mai ales prin iertarea celor care ne-au suparat si impacarea cu ei.
Sfanta Impartasanie se ia intotdeauna pe nemancate, fiindca in ziua aceea nicio mancare si nicio bautura nu sunt mai de pret ca iubirea lui Hristos aratata in Sfanta Euharistie.
Biserica indeamna pe crestini sa fie mereu pregatiti si sa se impartaseasca cat mai des. Daca, din anumite motive acest lucru nu este posibil, fiecare crestin are datoria sa se pregateasca, sa-si marturiseasca pacatele si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului cel putin in cele patru mari perioade de post din timpul anului: Postul Craciunului, Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Sfintei Marii.
Sfanta Impartasanie ne da putere sa iubim mai mult pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. Ea ne aduce pace si bucurie in suflet si sanatate in trup, daca ne impartasim cu respect, credinta si dragoste.
Sfanta Scriptura:"Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar. Caci cel ce mananca si bea nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind trupul Domnului." (i Corinteni 11, 28-29)
Sfanta Euharistie sau Impartasanie se savarseste in timpul slujbei bisericesti care se numeste Sfanta Liturghie.
Atunci se aduce pe altar, inaintea lui Dumnezeu, jertfa nesangeroasa de paine si vin. Iar la rugaciunea preotului si a intregii Biserici, Duhul Sfant se coboara si se preface, in mod tainic si nevazut, painea in Insusi Trupul lui Hristos, iar vinul in Insusi Sangele Sau.
Dupa aceea credinciosii sunt chemati sa se impartaseasca.
Noul Botez, dupa ce a fost pecetluit sau uns cu Sfantul Mir, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului, pentru ca prin Sfanta Impartasanie crestinul se uneste si mai strans cu Hristos si se hraneste din viata vesnica pe care El singur o are si o daruieste acestuia.
Hristos ii cheama pe crestini, prin glasul slujitorului Bisericii, sa se pregateasca si sa se impartaseasca cat mai des, cu Trupul si Sangele Sau, spre iertarea pacatelor si viata vesnica. Caci El a zis: Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu petrece in Mine si Eu in El. Iar de nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui,nu veti avea viata in voi.
Pregatire pentru impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului se face prin post si rugaciune, prin marturisirea pacatelor sau spovedanie in fata preotului, prin fapte bune de dragoste frateasca, de milostenie, de ajutorare a celor saraci, bolnavi, orfani, singuri si neputinciosi, dar mai ales prin iertarea celor care ne-au suparat si impacarea cu ei.
Sfanta Impartasanie se ia intotdeauna pe nemancate, fiindca in ziua aceea nicio mancare si nicio bautura nu sunt mai de pret ca iubirea lui Hristos aratata in Sfanta Euharistie.
Biserica indeamna pe crestini sa fie mereu pregatiti si sa se impartaseasca cat mai des. Daca, din anumite motive acest lucru nu este posibil, fiecare crestin are datoria sa se pregateasca, sa-si marturiseasca pacatele si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului cel putin in cele patru mari perioade de post din timpul anului: Postul Craciunului, Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si Postul Sfintei Marii.
Sfanta Impartasanie ne da putere sa iubim mai mult pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. Ea ne aduce pace si bucurie in suflet si sanatate in trup, daca ne impartasim cu respect, credinta si dragoste.
Sfanta Scriptura:"Sa se cerceteze omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar. Caci cel ce mananca si bea nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind trupul Domnului." (i Corinteni 11, 28-29)
Posturile de peste an
Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii (miercurea şi vinerea) sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică şi însemnate în calendarul bisericesc. Totuşi, postul este şi o practică de nevoinţă sufletească şi atenţie sporită.
- Ajunarea sau postul negru este acela cand creştinul nu mănâncă si nu bea nimic cel puţin o zi întreaga. Cei sanatosi si puternici pot ajuna chiar si mai multe zile, insa trebuie evitate exagerările. Postul care distruge sănătatea si pune in pericol viaţa omeneasca nu este bineplacut lui Dumnezeu. Copiii, bătrânii, bolnavii sau cei neputinciosi sunt scutiti de ajunare.
- Postul obisnuit, când se mananca la orele obisnuite din zi, dar mai putin si numai mâncare de post, adica legume si fructe, fara peste, carne si alte produse care provin de la animale oua, lapte, brânză. smântână, unt etc. Mâncărurile cu came si alte produse animaliere se numesc mâncăruri de dulce.
- Postul uşor, cand se face dezlegare, adica se permite in anumite zile de sarbatoare importante din timpul unui post, sa se manance peste, icre, untdelemn si sa se bea vin. Aceste zile de dezlegare sunt prevazute in calendarul crestin ortodox.
Posturile de mai multe zile sunt in numar de patru: Postul Pastelui, Postul Craciunului, Postul Sfintilor Apostoli si Postul Sfintei Marii.
- Postul Pastelui sau Postul Mare este postul de dinaintea Pastilor, prin care crestinii cinstesc rastignirea si Patimile Mantuitorului nostru Iisus Hristos si se pregatesc sa intampine in curatie trupeasca si sufleteasca Sfanta Inviere. Postul Pastelui tine sapte saptamani, fiind cel mai lung si mai aspru post din timpul anului.
- Postul Craciunului este postul de diinaintea Nasterii Domnului, in timpul caruia crestinii se pregatesc sa-L intampine si sa-L primeasca in ieslea sufletului lor pe Hristos, care vine sa se nasca in lume. Acest post tine patruzeci de zile, din 15 noiembrie pana la 25 decembrie, de cand se sarbatoreste Craciunul.
- Postul Sfintilor Apostoli sau Postul San-Petrului, care se tine in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Lungimea acestui post este schimbatoare, putand fi de cateva zile pana la doua saptamani inainte de 29 iunie, cand se pomeneste moartea muceniceasca a celor doi Sfinti Apostoli. Durata lui este, deasemenea, prevazuta in calendar.
- Postul Sfintei Marii sau al Sântă-Măriei, care durează întotdeauna timp de doua saptamani, de la 1 la 15 august. Acest post este fixat spre cinstirea Maicii Domnului, a carei adormire si mutare de pe pamant la cer se sarbatoresc, in fiecare an, la data de 15 august.
"Când postiţi, nu fiţi ca făţarnicii; că ei işi smolesc feţele, ca să arate oamenilor că postesc. Tu însă când posteşti..faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplati ţie."(Matei 6, 16-18)
Cine este Sfantul mos Nicolae?
Cine este Sfantul. Nicolae?
Sfantul mos Nicolae, sfantul protector al copiilor mici este celebrat în fiecare 6 decembrie, mai ales în Franţa de est şi de nord şi în multe ţări europene.
Legenda lui Mos Craciun a fost creat de la caracterul de Sfantul Nicolae. Este un fel de precursor al Moş Crăciun.
Povestea Frantei spune că povestea de Sfantul Nicolae este inspirat de Nicolas din Myra, de asemenea, numit Nicolas de Bari. S-a născut în Patara din Asia Mică între 250 şi 270 ii. El a murit 6 decembrie, în 345 sau 352, în oraşul port din Myra în Asia Mică.
El a fost episcop de Myra în secolul al 4-lea. Viaţa lui şi acţiunile sunt inconjurate de legende. După moartea sa, Sfantul Nicolae a alimentat o serie de legende care reflectă personalitatea lui generoasa. Fiecare episod din viaţa lui a dat naştere a fost o legenda.
Acesta este unul dintre sfinţi adesea reprezentat în iconografia religioasa: vitralii de biserici, în tablouri, statui, imagini d'Epinal, etc ... Povestirile lui au furnizat o imagine bogata factorilor de decizie să le respecte. Sfantul Mos Nicolae, în costumul sau de episcop se sarbatoreste pe 6 decembrie aproape in toata lumea. Mos Nicolae este, de asemenea, o oportunitate pentru copii de a primi cadouri trei săptămâni înainte ca Moş Crăciun sa vina prin coşul de fum.
Ajunul Sfantului Nicolae, copiii isi pun pantofii lor langa semineu înainte de a merge la culcare. El stabileşte lângă pantofii lor, cadoul pe care il merita.
Din secolul al doisprezecelea, se spune că Sfantul Mos Nicolae, deghizat, merge din casă în casă în noaptea din 5 decembrie la 6 la copii în cazul în care acestea au fost ascultător. Copiii bun primesc cadouri, bomboane şi cei răi primesc un baţ
Sfantul mos Nicolae, Moş Crăciun
După Reforma Protestantă a avut loc în secolul al XVI-lea, sărbătoarea Sfantul Nicolae a fost abolită în unele ţări europene.
Olanda, cu toate acestea, a conservat acest vechi obicei catolic. La începutul secolului al XVII-lea, Olanda a emigrat în Statele Unite şi a fondat o colonie numită Nieuw Amsterdam , care în 1664 a devenit New York. În ultimele decenii, obiceiul olandez de sărbătoare Sfantul Nicolae a fost răspândit în Statele Unite. Pentru americani, a devenit repede Santa Claus.
După mai multe decenii, societatea creştină au găsit mult mai oportun ca acest festival "de copii" este mult mai aproape de cea a lui Isus. Astfel, în familii creştine, Sfântul Nicolae a fost pastrat în noaptea de 24 decembrie.
In 1821 un ministru american, Clement Clarke Moore a scris o poveste de Crăciun pentru copiii săi, în care apare un personaj simpatic, Moş Crăciun cu sania lui trasa de opt reni. El a fost grăsuţ, jovial şi zâmbitor.
În 1860, Thomas Nast, un ilustrator si caricaturist pentru ziarul New York
Versuri sorcova de anul nou
SORCOVA
SorcovaVesela,Peste vară,Primăvară,Să trăiţi,Să-mbătrîniţi:Ca un măr,Ca un păr,Ca un firDe trandafir,Tare ca fierul,Iute ca oţelul;Tare ca piatra,Iute ca săgeata;La anulSi la mulţi ani!
Plugusor - Buna seara gospodari Mascati
BUNĂ SEARA, GOSPODARI
Bună seara, gospodari,
Oameni buni si fete mari!
Bună seara cu onoare
La tineri si domnişoare!
Vă-ntrebăm cu suflet bun,
Cum vă aflaţi pîn-acum?
Dacă nu vă supăraţi,
Ascultare să ne dati;
Să vă spunem despre noi,
Despre-un plug cu patru boi:
— Mînati, măi!
Hăi, hăi!
Timpul care ne aflăm,
Am venit să vă urăm;
Aveţi puţină răbdare
Ca să dăm plugu' la mare.
Şî ni-apucarîm din păcate,
Trecurăm prin nişte sate,
Şî trecurăm printr-un sat,
Pisti-un gospodar am dat
Şi anumi sî vi-1 spui,
Ghitî Toma din Vaslui.
Avea patru feti frumuşăli,
Di-ţ dadei viaţa pi eli.
Aşa erau di gătiţi,
Parcă erau logodiţi;
Iar fetiţa cea mai mare
Era fudulă mai tare.
Pe cît era de pretenţioasî,
Tot pe-atît de puturoasî.
Mai avea o meserie,
Nime n-o putea s-o ştie
– După uşă şi supt pat
Di trei luni n-a măturat.
Păianjînii făceau perdeli,
Şî muştili găureli.
Nu e vorbî sau minciuni,
Dar i-o fatî foarti bunî:
Toarci-un căiraş di lînî,
Di-o lunî ş-o săptămînî,
Sî mai stă-n furcî vo trei,
C-asa-i meseria ei.
— Mînati, măi!
Hăi, hăi!
A-nceput cu var să dea,
Nici acolo nu putea.
A vrut să fac-un fular,
Nici acolo n-avea dar
– Că-s andrele subţiri
Şi se înţepa la mîni.
Darul ei îl ştiau tot;
Avea părul scîrlionţ!
— Mînati, măi!
Hăi, hăi!
Nu pentru vin şi mîncare
Urăm casa dumitale;
Sau de vină pentru bani
Să dăm mîna la mulţi ani.
Vrem să dăm mină cu mînă
Sî să facem voie bună.
Păi, dea Dumnezeu bine
De-acum anul care vine!
Bună seara, gospodari,
La anu' si la mulţi ani!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)