TOCHITURÃ MOLDOVENEASCÃ (Reţete de Crăciun)
• 500 g carne porc (pulpã)
• 250 g ficat porc
• 250 g cârnaþi afumaţi
• 1-2 rinichi porc
• 300 g telemea oi
• 5 ouã
• 3-4 linguri unturã
• sare, piper
• 10 cãþei usturoi (sau mai mult, dacã vã place)
• Se grijesc rinichii
• Se taie toatã carnea îmbucãturi
• Se încinge untura, se pune carnea la rumenit
• Se fierb cele 5 ouã ochiuri româneşti
• Se rade brânza
• Când s-a rumenit carnea se adaugã usturoiul, sã mai sfârâie
• Se sãreazã, pipereazã, se pune în 5 farfurii
• Se săreazã câte 1 ou pe fiecare farfurie, peste carne, şi se îmbracã în brânzã rasã
Mãmãligã, vin roşu în cãni, un ardei iute murat! Dar, tot suntem lângã Odobeşti, vinul roşu sã fie Codanã, cã aşa se pupã tradiţia cu progresul, adicã o pomanã a porcului veche de mii de ani cu un vin recent creat de podgorenii vrânceni.
Despre Codanã nu ştiu mare lucru decât cã vine dintr-o glorioasã ascendenţã moldoveneascã, Bãbeascã Neagrã şi Feteascã Neagrã, deci trebuie sã fie, cum îi spune şi numele, un vin roşu suav, dar cu nerv, cum sunt şi bunicile sale atât de deosebite, de originale!
0 comments:
Trimiteți un comentariu