Sarbatorile de peste an

Sarbatorile crestine se impart astfel: sarbatori sau praznice imparatesti, sarbatori inchinate Maicii Domnului si sarbatori inchinate unor sfinti mai importanti.

Sarbatorile imparatesti sunt inchinate lui Dumnezeu sau uneia dintre Persoanele Sfintei Treimi, indeosebi Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Acestea sunt urmatoarele:

Pastile sau Invierea Domnului este cea mai importanta si cea mai mare sarbatoare din timpul unui an bisericesc. Ea este inchinata preamaririi Invierii din morti a lui Hristos. Nu are o data fixa, ci schimbatoare, si se serbeaza intotdeauna primavara, intr-una din duminicele lunii aprilie sau a primei parti a lunii mai.

Inaltarea Domnului la cer si sederea Lui de-a dreapta Tatalui se sarbatoreste la patruzeci de zile dupa Pasti, totdeauna cazand intr-o zi de joi. In aceasta zi, in Biserica Ortodoxa Romana se face si pomenirea eroilor.

Pogorarea Duhului Sfant sau
Rusaliile, intru preamarirea Duhului Sfant care S-a pogorat peste Sfintii Apostoli, cade intotdeauna in zi de Duminica, la cincizeci de zile dupa Pasti si la zece zile dupa Inaltarea la cer. In aceasta zi se sarbatoreste si intemeierea Bisericii crestine, prin botezarea celor ca la trei mii de suflete, in urma predicii Sfantului Petru.

Schimbarea la fata a Domnului se sarbatoreste la data de 6 august. In aceasta zi se preamareste Hristos care, urcandu-se pe Muntele Taborului impreuna cu Apostolii Sai Petru, Iacov si Ioana, s-a schimbat la fata inaintea lor, stralucind ca soarele, iar vesmintele Lui facandu-se albe ca lumina. Moise si Ilie, marii prooroci ai Vechiului Testament, s-au aratat atunci sezand de-a dreapta si de-a stanga lui Iisus, iar glas din cea s-a auzit zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, in care am binevoit; pe Acesta sa-L ascultati.
La aceasta sarbatoare se aduc la biserica struguri in semn de multumire si recunostinta fata de Dumnezeu pentru primele roade ale vitei de vie si pentru toate celelalte daruri ale Sale. Strugurii sunt binecuvantati de catre preot si apoi sunt impartiti credinciosilor.

Nasterea Domnului sau Craciunul
se sarbatoreste la data de 25 decembrie, intru preamarirea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care S-a intrupat si S-a nascut in pestera Betleemului pentru mantuirea oamenilor si a lumii intregi.

Taierea imprejur
sau punerea numelui lui Iisus se sarbatoreste la opt zile dupa Craciun, la data de 1 ianuarie. Tot in aceeasi zi se mai sarbatoreste Anul Nou si Sfantul Vasile cel Mare.

Botezul Domnului sau Boboteaza, intru preamarirea lui Hristos care a fost botezat de catre Sfantul Ioan Botezatorul in raul Iordan. Se sarbatoreste la data de 6 ianuarie.

Intampinarea Domnului spre preamarirea lui Hristos care la 40 de zile dupa nastere a fost dus la templu, fiind intampinat de batranul si dreptul Simeon. Se sarbatoreste la 2 februarie.

Intrarea Domnului in Ierusalim sau Floriile se sarbatoreste cu o saptamana inainte de Pasti, intr-o zi de Duminica. In aceasta sarbatoare, la biserica se sfintesc ramuri verzi de salcie si se impart credinciosilr spre a le duce la casele lor, in amintirea ramurilor de finic cu care au intampinat multimile pe Hristos in Ierusalin inainte de Patima Sa.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

123